top of page

Bruksvallarna är en del av Funäsfjällen. Runt denna unika fjällmiljö finns ett imponerande utbud av aktiviteter, vars enda syfte är att göra vistelsen i fjällvärlden till en oförglömlig upplevelse. Här, 720 meter över havet hittar ni denna fjällpärla som är starkt förknippad med längdskidåkning och den tv-sända premiärtävlingen Bruksvallsloppet. Bruksvallarna är en genuin starkt växande fjällby med lång tradition som nu lockar fler och fler att bosätta sig här.

Bruksvallarna ligger i Sveriges sydligaste högfjällsområde. Att åka skidor på vintern och fjällvandra på sommaren är av naturliga skäl det traditionella sättet att sysselsätta sig på under sin vistelse i området. Fjälltopparna reser sig majestätiskt och självsäkert mot himlen. Det urgamla berget är härdat genom årtusenden. Helagsfjället, Sveriges sydligaste glaciär & högfjäll, reser sig i fjärran, tillsammans med Sylarna, Skars och framförallt den karakteristiska Mittåkläppen, vars profil med, fantasins hjälp, liknar en en väldig vågkam på väg att skölja in över vidderna.

Byns grundande räknas till år 1686, och bestod från början av fäbodvallar som sattes upp av arbetare vid Ljusnedals bruk. Namnet Bruksvallarna kommer således av att området inledningsvis kallades "Brukets vallar".. Under 1900-talet blev Bruksvallarna ett växande turistmål och är idag en ytterst levande fjällby med stark framtidstro.

Statyn Gruvarbetaren av Lars Widenfalk står i mitten av byn där "Gruvturen", en historisk vandringsslinga, startar. Åtta km västerut, vid Vägs ände ligger alpinanläggningen Ramundberget.

Bruksvallarna kallas på härjedalska för "Vôllan" (Vallarna) och dess invånare för "völlær" (singularis) eller "völlæra" (pluralis).

Add your own content here. Click to edit.

bottom of page